Scanner για παραγγελιοληψία

Scanner για το πρόγραμμα παραγγελιοληψίας σας | Πλήρης οδηγός

Ο οπτικός αναγνώστης-scanner, είναι ένα από τα διάφορα περιφερειακά μηχανήματα των συστημάτων παραγγελιοληψίας. Τα συστήματα αυτά θέτουν τα θεμέλια για επιτυχή έλεγχο αποθήκης και αποθεμάτων , διαχείρισης παραγγελιών και ελέγχου ταμείων διανομέων (Delivery). Αλλά ακόμα και τα καλύτερα συστήματα, χάνουν μέρος της αποτελεσματικότητας τους εάν δεν συνδυάζονται από απαραίτητα εργαλεία. Ένα εργαλείο, ιδιαίτερα σημαντικό για καταστήματα Delivery, είναι και ο σαρωτής γραμμωτού κώδικα χειρός, το γνωστό μας scanner. Όταν πρέπει όμως, με τι κριτήρια θα επιλέξετε τον κατάλληλο scanner για παραγγελιοληψία, για εσάς και για το πρόγραμμά σας;

Image – 2D Image – Laser

Τα scanner χωρίζονται σε 3 μεγάλες κατηγορίες. Πρώτον έχουμε τα Image Scanners, που επικεντρώνονται στη συλλογή εικόνων και όχι σε ένα λέιζερ για γραμμωτούς κώδικες. Οι ετικέτες γραμμωτού κώδικα αποκωδικοποιούνται χρησιμοποιώντας εξελιγμένες ψηφιακές λειτουργίες επεξεργασίας εικόνας. Να σημειώσουμε εδώ ότι κάνουν και ανάγνωση κωδικών 1D και διαβάζουν κωδικούς ακόμα και αν αυτοί είναι ξεθωριασμένοι. Μετά συναντάμε τα 2D Image Scanners, τα οποία είναι σε θέση να διαβάσουν κάθε γραμμωτό κωδικό είτε 1D είτε 2D.

Τέλος, έχουμε τα laser scanners, τα οποία είναι και τα πιο συνηθισμένα. Τα laser είναι σε θέση να διαβάσουν μόνο τον γραμμωτό κώδικα 1D. Απλά, στοχεύουμε τον κωδικό από απόσταση μέχρι το πολύ 50 εκατοστών, και πατάμε το κουμπί. Στον χώρο της εστίασης, η κυρίαρχη επιλογή για scanner για παραγγελιοληψία, είναι αυτή η κατηγορία. Τα σημερινά scanner που συνεργάζονται με λογισμικό παραγγελιοληψίας προσφέρουν μεγαλύτερη λειτουργικότητα και ανθεκτικότητα, σε σχέση με τα πρώτα μοντέλα, ακόμα και σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.

Ας βάλουμε με μια σειρά κάποια από τα ερωτήματα που είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την επιλογή μας.

  1. Με ποιο τρόπο θα χρησιμοποιούμε το scanner μας; Με ενσύρματη ή ασύρματη σύνδεση;
  2. Πόσο σταθερό θα είναι στην χρήση του;
  3. Με ποιους τύπους γραμμωτού κώδικα θα δουλεύουμε;
  4. Ποια θα είναι η απόσταση σάρωσης;
  5. Ποιο θα είναι το περιβάλλον εργασίας του;
Ενσύρματη και ασύρματη σύνδεση:

Τα scanner για παραγγελιοληψία μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε ενσύρματα,  είτε ασύρματα. Σε ότι αφορά την ενσύρματη σύνδεση, έχουμε RS232, USB και PS2. Σε ότι αφορά την ασύρματη, αυτή επιτυγχάνεται μέσω bluetooth ή WiFi. Βέβαια ακόμα και η ασύρματη σύνδεση, στην μεριά του κεντρικού τερματικού, καταλήγει σε έναν από τους 3 καλωδιακούς τρόπους. 

Η σύνδεση μέσω USB και PS2 φαντάζει πιο απλή, αλλά αποτελεί την πιο συχνή αιτία προβλημάτων στην επικοινωνία. H καλωδιακή σύνδεση, μέσω σειριακής θύρας (RS232), μας εξασφαλίζει άριστη επικοινωνία μεταξύ scanner και προγράμματος παραγγελιοληψίας.

Ποιότητα χρήσης:

Όσον αφορά την χρήση του τώρα, επηρεάζεται σημαντικά από την συνδεσιμότητα που διαλέξαμε. Όπως είπαμε, η σειριακή σύνδεση είναι η πιο σταθερή.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό, που συμβάλει στην ποιότητα χρήσης, είναι το auto scan. Το υποστηρίζουν αρκετά scanner για παραγγελιοληψία, και μας εξασφαλίζει μεγαλύτερη ταχύτητα. Απλά, περνάμε τον κώδικα μπροστά από την κεφαλή, και δεν χρειάζεται να πατηθεί πλήκτρο για ανάγνωση. 

Εάν εργάζεστε με barcodes που είναι κατεστραμμένα ή ξεθωριασμένα, θα χρειαστείτε έναν σαρωτή barcode ικανό να διαβάσει ατελείς γραμμωτούς κώδικες. Πρέπει να επιλέξουμε κάποιο μοντέλο με απροβλημάτιστη λειτουργία, ακόμα και σε δυσανάγνωστους κωδικούς. Δυστυχώς, εκεί είναι που τα οικονομικότερα μοντέλα δεν τα πάνε τόσο καλά.

Γραμμωτός κώδικας:

Ο τύπος του κώδικα που χρησιμοποιείται ευρέως, από τις εφαρμογές παραγγελιοληψίας, είναι ο 1D. Επομένως, δεν χρειάζεται να επιλέξετε τα πιο ακριβά μοντέλα των Image και 2D Image κατηγοριών.

Απόσταση σάρωσης:

Η ύπαρξη ενός φορητού σαρωτή, μέσα σε λίγα μόνο εκατοστά από ένα γραμμωτό κώδικα δεν είναι πάντοτε εφικτή. Για αυτό τον λόγο, αξιολογήστε προσεκτικά τις απαιτήσεις απόστασης σάρωσης για τα μοντέλα φορητών σαρωτών που σκέφτεστε.

Περιβάλλον εργασίας:

Τέλος, αν ο χώρος σας εγκυμονεί κινδύνους για τον σαρωτή σας,  θα χρειαστείτε πιο ανθεκτικές λύσεις. Αναζητήστε ένα scanner με πιστοποίηση IP54 ή IP65. Αυτό σημαίνει ότι η συσκευή θα αντέχει σε πτώσεις, σκόνη ή και σταγόνες νερού. Για ακόμα σκληρότερα περιβάλλοντα, θα χρειαστεί να αναζητήσετε  ένα ειδικό σαρωτή, σχεδιασμένο για χρήση στον δικό σας χώρο. Ενώ η αξιολόγηση IP ορίζει την ανθεκτικότητα, οι φορητοί σαρωτές έχουν και άλλες ιδανικές συνθήκες χρήσης. Αυτές αφορούν τον περιβάλλοντα φωτισμό και τη θερμοκρασία. Δηλαδή, ο χώρος σας λειτουργεί σε συνθήκες χαμηλού/έντονου φωτισμού, ή σε διαφορετικές θερμοκρασίες από τις μέσες κανονικές. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να βρείτε το μοντέλο με τις κατάλληλες προδιαγραφές για εσάς. 

Το κατάλληλο scanner για παραγγελιοληψία:

Οικονομικά και ποιοτικά, όπως το Scanner eclipse MS5145. Άμεση μετάδοση των δεδομένων με το πάτημα ενός πλήκτρου. Με υψηλή ευαισθησία στην ανάγνωση των γραμμωτών κωδικών. Με αυτόματη λειτουργία αφύπνισης, μόλις η συσκευή κάνει ανάγνωση γραμμωτού κωδικού. Τέλος, με μεγάλο πλάτος της γραμμής σάρωσης, που κάνει το σκανάρισμα παιχνίδι.

Στιβαρά και αξιόπιστα, όπως το Scanner MS9540 Voyager SG. Μοντέλο με πολύ επιθετική σάρωση, που είναι σε θέση να διαβάσει με ευκολία κάθε γραμμωτό κωδικό 1D. Επίσης, με αυτόματη ενεργοποίηση μόλις η συσκευή κάνει ανάγνωση γραμμωτού κώδικα. Με laser 650nm, επιτρέπει την γρήγορη και εύκολη στόχευση στον χειριστή. Πρόκειται για την κορυφαία επιλογή των πελατών μας.

Value for money λύσεις, όπως το μοντέλο Scanner Symcode MJ4209. Ο μηχανισμός σάρωσης λέιζερ επόμενης γενιάς που είναι εγκατεστημένος, επιτρέπει γρήγορη ανάγνωση κώδικα 1D. Σίγουρα αξίζει να σκεφτείτε την αγορά του, αφού είναι ιδιαίτερα οικονομικό.

Συνοψίζοντας, το scanner είναι ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι του hardware παραγγελιοληψίας. Όταν κάνουμε την σωστή επιλογή, εξασφαλίζουμε ταχύτητα και αξιοπιστία στο σύστημα μας. Μην διστάσετε να συμβουλευτείτε τους συνεργάτες μας για να είστε βέβαιοι ότι έχετε επιλέξει αυτό που χρειάζεστε.

H eLINK διαθέτει όλη την τεχνογνωσία και εμπειρία ώστε να σας συμβουλέψει και να σας παραδώσει λύσεις ασύρματης παραγγελιοληψίας για εστιατόρια, bar, clubs, cafe, delivery & take away. Προσφέρουμε λύσεις με PDA & Android προσαρμοσμένες στις δικές σας ανάγκες και φυσικά υποστήριξη για όλο μας το hardware.

Elink τηλέφωνο επικοινωνίας: 2104531314

Leave a comment